Даниел Дончевски од Ченто по петти пат го фати крстот во Скопје

Дваесет и осумгодишниот Даниел Дончевски од скопската населба Ченто денеска беше најсреќен од сите 150 верници кои се фрлија по крстот во осветените води на реката Вардар во центарот на Скопје. Дончевски кој дури деветпати се има фрлено по Светиот крст, годинава успеал да го фати по петти пат.

„Го фаќам крстот по петти пат и сфаќам дека ова не е случајно. Крстот го фаќам секоја парна година и секогаш ми носи среќа“, изјави денеска Дончевски, кој посака многу здравје и среќа за сите верници.

Даниел првпат го фатил крстот на 17 годишна возраст, во 2007-ма година, кога скокал во Кратово.

Во 2012-та година по првпат го фатил Светиот крст на манифестацијата во Скопје кога од општина Центар добил осветена икона, од Град Скопје златник, од тогашниот премиер лап-топ, а од кумот на тогашната манифестација телевизор.

Во 2014-та Даниел повторно бил најсреќен меѓу учесниците и по втор пат го фатил крстот во Скопје, при што изјавил:

„Вo 2012 имав нешто во себе и се помолив на Господ. Иако бев меѓу последен кој влезе во водата, крстот заврши во мои раце. По ова ме следеше среќа – здравје, успеси и фамилијарен бизнис. Исто така бев и меѓу финалистите на Мистер на Македонија. Физичката подготвеност е битна, но пресудна е вербата во Бога“, рекол тој во 2014-та. Интересно е и тоа што во 2013-та Даниел скокал по Светиот крст и во Австралија, но таму немал среќа.

Затоа таа по четврти пат го послужила во 2016-та кога повторно го фатил крстот во Скопје, а годинава тоа го направи по петти пат.

Денеска толпа народ во центарот на Скопје го заобиколи кејот на реката Вардар со цел да биде сведок на фрлањето на крстот во осветените води по повод верскиот празник Богојавление – Водици.