МакФакс - Култура

23.05.2017 11:23:58 МакФакс Театар комедија освои две награди на фестивал во БиХ

Театар комедија  освои две награди на  регионалниот фестивал на комедијата во Сараево „Насмевка на Сараево“ со претставите „Име“ од Александар Дела Пателиер и Метју Делапорт во режија на Нени Делместре и „Трудна приказна“ од Благица Секулоска во режија на Лидија Дедовиќ .   Фестивалот е организиран за првпат од 12 до 20 мај и на […]

23.05.2017 14:31:35 МакФакс Поетски студентски фестивал на Педагошкиот факултет

По повод Денот на сесловенските просветители Свети Кирил и Методиј, Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје денеска организираше прв поетски студентски фестивал на кој со свои книжевни творби учествуваа студенти од овој факултет и од десетина други од Скопје, Битола и Штип.   Беше промовиран и литературен алманах со 26 творби (песни и раскази на различни теми),насловен […]

23.05.2017 14:20:11 МакФакс Охридскиот театар со две гостувања во странство

ретставите на Охридскиот театар ќе бидат прикажани оваа седмица пред македонските иселеници во Србија и Германија.   На покана на македонското друштво „Македониум” Народниот театар утревечер во Белград ќе ја одиграа претставата „Аналфабет” од Бранислав Нушиќ, а во режија на Ѓорѓи Ризески. Претставата е дел од манифестацијата „Денови на македонската култура во Белград –Допирот на […]