Коронавирусот умира во вода и на собна температура за 72 часа

Коронавирусот умира во вода и на собна температура за 72 часа

пред 2 недели

Експертите од Државниот истражувачки центар за вирусологија и биотехнологија „Вектор“, спровеле студија за способноста на коронавирусот да преживее во вода.

Речиси 99,9 % од неговите честички умираат на собна температура и во вода за 72 часа. Ова го изјавиле од прес-службата на Сојузната служба за надзор и заштита на правата на потрошувачите и благосостојбата на луѓето.

Докажано е дека вирусот во дехлорирана и солена вода не може да се размножува, но може да се зачува. Притоа времето на деактивација на новиот коронавирус зависи од температурата на водата.

Во вода на собна температура 90 % од коронавирусот умира за 24 часа, а 99 % умира во текот на 72 часа, е наведено во соопштението.

Врелата вода доведува до целосна деконтаминација и истребување, а во хлорирана вода коронавирусот целосно ја губи способноста за одржливост.

Со порастот на температурата во водата бројот на одржливи вирусни честички значително се намалува, стои во соопштението.

Извор

Share
Scroll to Top