МЗШВ потпиша Колективен договор, по 22 години се регулираат правата на Шумската полиција

пред 2 месеци

Во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска беше потпишан Колективен договор со кој се уредуваат статусот, правата, обврските и одговорностите на вработените.

Како што рече министерот Арјанит Хоџа, со Колективниот договор воедно прв пат системски ќе се регулираат правата и обврските за личен доход на овластените службени лица во Шумската полиција што треба да е мотив повеќе во бескомпромисната борба против незаконската сеча.

-Прв пат се регулира и правото за добивање 30 отсто додаток за компонента, ниво за овластени службени лица поради видот, природата и сложеноста на работите, тежината и посебните услови во кои тие се извршуваат, подвлече Хоџа.

Со Колективниот договор за сите вработени во Министерството се регулира правото за надомест за дополнителни овластувања и се регулира надоместот за работа во комисии надвор од описот на работното место.

-Колективниот договор ќе ги подобри правата на вработените, но во исто време ќе овозможи поголема ефикасност и мотивираност во извршување на нивните секојдневни работни обврски. МЗШВ и Владата и во услови на глобална пандемија прават максимални напори да ги подобрат условите за работа во Министерството, рече Хоџа.

Според претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани (УПОЗ), Пецо Грујовски, со Договорот конечно финишира неколкугодишната акивност на колективното договарање, а најбитно од се е дека со него се регулираат платите.

Грујовски напомена дека ова е прво Министерство кое потпишува Колективен договор на ниво на работодавач.

– Со Договорот се регулираат сите отворени прашања. Се надевам дека министерот, како работодавач, доследно ќе ги почитува и како што веќе нагласи, ова е дополнителен стимул за извршување на задачите на сите вработени, посебно на Шумската полиција. Со Договорот се унапредени многу права, особено во делот на платите, подвлече Грујовски.

Независниот синдикат на Шумската полиција изрази огромна благодарност до Хоџа, зашто тој, како што беше речено, е првиот министерот кој по 22 години направил ваков, многу голем чекор за правата и за повисоки плати на припадниците на Шумската полиција.

Share

AnimeFreak anime sites: The Promised Neverland Season 2 (https://animefreak.ws/m/92NJ) Episode 11

WCOStream anime websites: Watch The Seven Deadly Sins: Dragon's Judgement Episode 10 (https://wcostream.cc/m/mWX0/ep-10)

Scroll to Top