(ВИДЕО) Каевски: Обезбедуваме месечен надомест за приватно сместување за над 1.100 ученици и студенти

пред 5 месеци

„Денеска пред пратениците се измените на Законот за ученички стандард и Законот за студентски стандард. Преку овие измени, обезбедуваме правна рамка за реализација на важна мерка од четвртиот пакет.

Поради коронавирусот, ученичките и студентски домови ќе работат во посебни околности и по строго утврдени протоколи за да се заштити јавното здравје.

Заради намалениот капацитет во домовите, студентите и средношколците чии барања биле одобрени, а не можат да бидат сместени, ќе имаат можност да одберат месечен надомест за покривање на трошоците за приватно сместување или да одберат надомест на трошоците за превоз од местото на живеење до местото на студирање“, кажа Дарко Каевски, претседател на СДММ и пратеник.

„Оваа мерка опфаќа 884 студенти и 347 ученици, а за нејзина реализација ќе се искористат 44 милиони денари од Буџетот, предвидени во четвртиот пакет антикризни мерки.

Како одговорна партија, СДСМ и во време на пандемија покажува вистинска грижа за младите, за студентите и учениците.

Очекуваме дека сите пратеници без разлика на партијата од која доаѓаат ќе ги поддржат овие законски измени и на над 1.100 ученици и средношколци ќе им обезбедиме месечен надомест за покривање на трошоците за приватно сместување или надомест на трошоците за превоз од местото на живеење до местото на студирање, со што непречено ќе можат да го следат наставниот процес.

Парламентарното мнозинство предводено од СДСМ продолжува да работи во интерес на граѓаните и да носи законски решенија кои го унапредуваат квалитетот на живот на сите“, изјави Дарко Каевски, претседател на СДММ и пратеник.

Share

Watch The Testament of Sister New Devil (Dub) Episode 4 at website https://kissanimeonline.com. See more gogoanime tv kissanime

Black Clover (Dub) Episode 143 at website https://gogoanime.be gogoanime dragon ball z

Scroll to Top