„Го сакам Водно“: Нуредини и Министерството за животна средина со различни ставови за иднината на Водно

пред 23 часа

Од граѓанската иницијатива „Го сакам Водно” го повикуваат министерот за живoтна средина и просторно планирање Насер Нуредини да ги објасни, како што велат, сите изјави дека Министерството има изготвен став, пред највените меѓуинституционални средби за иднината на Водно.

„Вчера се одржа првиот, се надеваме не и последен технички состанок во МЖСПП врзан за процесот за носење нова заштита за Водно – како заштитен предел. Како се одвивал – не знаеме, кој бил повикан, кој дошол – не знаеме, но знаеме дека не присуствувале сите кои сметаме дека се засегнати“, велат од граѓанската иницијатива.

Од таму потсетуваат дека се расправа за нацрт-одлука, а не за имплементирање на веќе донесена oдлука и уште помалку за План на управување.

„Во медиумите продолжува ставот на МЖСПП – институциите ќе треба да најдат начин како да ги вметнат забелешките на невладините. Ќе се бара решение за да може Водно да добие планови за управување со поплави и ерозии. Само недела дена пред тоа, пак, mинистерот даде изјава ако има и други размислувања дека треба да се направи нов zакон за Водно, тогаш ќе размислуваме и за тоа”. Јасно беше кажано дека одлуката не е конечна и дека ќе се ислушаат и други релевантни институции“, информираат од Граѓанската иницијатива.

Додаваат дека забелешки имаат и релевантни институции и експерти.

Share
Scroll to Top