Два дефибрилатори ќе добие Здравствениот дом во Битола

пред 4 месеци

Здравствениот дом „Д-р Хаим Абраванел“ од Битола денеска ќе добие два дефибрилатори кои се донација од израелското Министерство за надворешни работи, соопштија од Израелската амбасада.

Оваа скромна помош е наменета за потребите на Службата за Итна медицинска помош и домашно лекување и е од големо значење за оваа служба која има полни раце работа во услови на пандемијата од Ковид-19. Со денешната активност само продолжува пријателската соработка меѓу амбасадорот на Израел за Република Северна Македонија, Дан Оријан и директорката на Здравствениот дом во Битола, Весна Спиркоска која неуморно работи на зголемувањето на ефикасноста на установата. Се очекува оваа соработка да се збогати и со нови поголеми активности, информираат од Израелската амбасада.

Во таа смисла, како што се посочува, амбасадорот Оријан веќе обезбеди финансиска поддршка во опремувањето на новиот дијабетес центар кој се планира да биде готов во почетокот на 2021 година, а во соработка со Министерството за здравство е отпочната постапка за реновирање на старата азбестна покривна конструкција над целиот објект, за која Израел најави подготвеност да помогне во инсталирање на најнова генерација фотоволтаици.

Модернизацијата на овој објект е од витално значење за обезбедување на превентивни услуги со висок квалитет за секој граѓанин. Тоа е од приоритетно значење и за Израел кој високо ја цени грижата на битолчани да го зачуваат споменот на некогашната еврејска заедница во овој град. Помошта ќе ја предаде Емилија Дуковски од Проектот Хоуп Македонија како организација која ја даде неопходната техничка поддршка за прием на меѓународната испорака. Проектот во многу наврати соработуваше со амбасорот на Израел, како на пример во програмата на организацијата Дрим доктори од Израел за обука на македонските здравствени работници. На настанот на примопредавање кој ќе се одржи на отворено во Здравствениот дом во Битола ќе присуствува и претставник од Министерството за здравство. Следниот месец се очекува израелска помош за Градската општа болница „8 Септември“ во Скопје за потребите на медицинските тимови кои се борат со заболените од коронавирусот, истакнуваат од Израелската амбасада.

Share

Watch That Time I Got Reincarnated as a Slime (Dub) Episode 14 at website https://animeheaven.pro animeheaven dragon ball super

Watch Wonder Egg Priority Episode 1 at website https://animefreak.ws animefreak site

Scroll to Top