Заврши првата меѓународна конференција „Жените во надворешната политика“

пред 3 дена

Заврши дводневната конференција за промоција на родовата еднаквост “Жените во надворешна политика”, што за прв пат ја организираше Министерството за надворешни работи, на иницијатива на заменик Министерката за надворешни работи, Фатмире Исаки, а под покровителство на Првата дама, Елизабета Ѓоргиевска.

„На првиот ден од меѓународната конференција фокусот на панелите беше ставен на учеството на жените во надворешната политика и потребата од зголемување на нивното учество во процесите на донесување одлуки, а воедно беа разгледани и можностите за унапредување на нивната улога во општеството како активни и конструктивни политички чинители. Денешниот ден беше посветен главно на потребата од поголема вклученост на жените во бизнис секторот, како и економското и влијанието на Ковид-19 врз жените.

Воедно, во рамки на конференцијата се усвои Заедничка декларација, со која се креира мрежа на жени дипломати од регионот на Западен Балкан.

На конференцијата учество земаа високо рангирани политичари и дипломати од регионот и жени-амбасадорки, учесници од други европски и вон-европски земји, учесници од меѓународни и регионални организации, почесни конзули, реномирани фигури од академијата, бизнисот, цивилното општество и младинските организации.

Предвидено е конференција од ваков карактер да се одржува на годишно ниво, а воедно во текот на годината да бидат организирани и други, помали настани, како што се тематски работилници, семинари, тркалезни маси, и сл. на кои ќе се дискутираат прашањата за зајакнување на улогата на жената во сите аспекти од општествениот живот“, информираат од МНР.

Share

AnimeFLV: Ikeike! Momon-chan anime episode 15 online free at https://animeflv.uk watch anime

Watch Bungou Stray Dogs 2nd Season (Dub) Episode 12

AnimeBee: Vinland Saga (Dub) anime episode 24 online free at https://animebee.to watch anime

KissAnime: Shigurui: Death Frenzy (Dub) anime episode 12 online free at https://kissanime.mx kissanime tower of god

Zeef: https://zeef.com/profile/kissanime3

Comicvine gamespot: https://comicvine.gamespot.com/profile/gogoanimelol/about-me/

Scroll to Top