Изложба „Од уметничката ризница на Бигорскиот манастир“ во МАНУ

пред 5 месеци

Изложбата „Од уметничката ризница на Бигорскиот манастир“ в четврток, на пладне, ќе биде отворена во Ликовниот салон на Македонската академија на науките и уметностите. Изложбата е по повод јубилејот 1.000 години од основањето на Бигорскиот манастир.

На изложбата ќе бидат презентирани дваесетина иконописни дела од ризницата на манастирот, како и дела од применетата и графичката уметност од депоата на музејските институции. Автор на изложбата и на каталогот е д-р Сашо Цветковски, научен советник во Истражувачкиот центар за културно наследство „Цветан Грозданов“ при МАНУ.

На свеченото отворање на изложбата, како што е најавено, ќе се обратат претседателот на МАНУ академик Љупчо Коцарев и архиепископот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија г. г. Стефан.

Share

My Hero Academia (https://kissanimeonline.com/m/nym) Episode 13 at KissAnime kissanime uk

Fog Hill of Five Elements Episode 3 at website https://animeflix.nl death note animeflix

Scroll to Top