МОН го повлече учебникот Mакедонски јазик за петто одделение поради стереотипни и дискриминаторски содржини

пред 6 месеци

Министерството за образование и наука информира дека го повлече учебникот Македонски јазик за петто одделение поради несоодветна и дискриминирачка содржина.

– Во овој учебник се констатирани дискриминирачки текстови, но и примери коишто ја засилуваат родовата нееднаквост. Утврдени се голем број пропусти и грешки, но и непочитување на македонската стандарднојазична норма, соопшти МОН, додавајќи дека продолжува со силни реформски процеси во образованието и со обезбедување квалитетни и современи материјали за учениците и наставниците.

МОН информира дека е во тек подготовка на целосно нов Закон за учебници со кој ќе се надминат недостатоците во овој сегмент од образованието.

Share

AniWatch anime online: Watch The Rising of the Shield Hero Season 2 Episode 1-Preview (https://aniwatch.pro/m/jqmz/ep-1)

AnimeHeaven animeheaven black clover: Watch Black Clover (Dub) Episode 11 (https://animeheaven.pro/m/jPaX/ep-11)

Scroll to Top