Османи ја лансираше иницијативата „Преспа Форум за дијалог“

пред 10 месеци

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, на денешната прес конференција ја претстави иницијативата „Преспа Форум за дијалог“ – платформа наменета да ги заштити, да ги промовира и да ги канализира придобивките и значењето на трите политички договори: Охридскиот рамковен договор, Договорот за пријателство со Бугарија, и Договорот од Преспа.

„ Стартот на годината претставува убава прилика да ги претставиме иницијативите на кои сакаме да се посветиме оваа година,иницијативи кои произлегуваат од мојата мандатна мисија, иницијативи кои сметам дека се важни за земјава и посебно за нашата надворешна политика. „Иницијатива 8“ и „Преспа Форум за дијалог“, ќе бидат платформи преку кои ќе се продлабочуваат добрососедските односи и ќе се унапредува регионалната соработка“, истакна Османи.

Идејата за лансирање на еден ваков мултидимензионален проект се раѓа со стекнувањето на политичката тежина на трите договори и изворниот “know-how” на нашата земја, во однос на дијалогот и соработката, со што се отвара можност, но и обврска да се отвори интелектуална и политичка дебата од која би можеле да произлезат идеи, практични решенија и јасни одговори на отворени прашања од регионален и глобален карактер.

„ Преспа Форум за дијалог ќе биде наш, автентичен придонес кон безбедноста, стабилноста и политичката соработка во регионот, но и одлична можност да го зајакнеме авторитетот на самите договори, да ја засилиме нивна улога, како и да обезбедиме нивна соодветна примена во справување со актуелните современи предизвици“, нагласи Османи.

Во рамките на Преспа форумот, низ целата година ќе бидат организирани помали настани (тематски работилници и семинари), со високо профилирани учесници од политичките, но и од академските ешалони. Главниот настан, на годишно ниво, ќе биде во форма на меѓународна конференција, кој се очекува оваа година, за прв пат да се реализира од 15 до 17 јуни, и тоа во Охрид, што соодветствува и со годишнината од потпишувањето на Договорот од Преспа.

Share

Website https://gogoanime.be: Watch Baki: Most Evil Death Row Convicts Special Anime gogoanime Episode Full anime online

AnimeFreak: Night Raid 1931 Specials (Dub) anime episode 3 online free at https://animefreak.ws my hero academia season 4 animefreak

Website https://animebee.to: Watch Arion animebee Episode Full watch animes

Website https://4anime.biz: Watch Kuma no Gakkou: Patissier Jackie to Ohisama no Sweets 4anime Episode Full haikyuu season 4 4anime

Misterpoll: https://www.misterpoll.com/users/1386717

My desktopnexus: https://my.desktopnexus.com/animefreakws

Scroll to Top