Регионален форум на земјите од Западен Балкан за изготвување Патоказ за борба против корупција и нелегални финансии

пред 3 месеци

Во Охрид во периодот од 21 до 23 јуни се одржува Регионален форум на земјите од Западен Балкан, чиј домаќин и соорганизатор е Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија, заедно со Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал УНОДЦ. Целта на настанот е изготвување и усогласување на Регионален патоказ за борба против корупција и нелегални финансии наменет за земјите од Западен Балкан во кој ќе бидат дефинирани приоритетите за борба против корупцијата и нелегалните финансии.

Регионалниот форум се одржува и во заедничка координација и соработка со Канцеларијата на заменик претседателот на Владата задолжен за борба против корупција, криминал и одржлив развој.

Како што денеска соопштија од МВР, работниот дел од форумот го отворил помошник министерот за ЕУ и меѓународна соработка во МВР, Муамет Реџепи, кој изразил благодарност до Канцеларијата за дрога и криминал на Обединетите нации за несебичната поддршка, координацијата и реализацијата на овој состанок, како и до Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска и Сојузна Република Германија, за помошта и во реализирањето на форумот, но и воопшто, во спроведувањето на агендата во областа на внатрешните работи, како дел од портфолиото на Берлинскиот процес и на Групата за преземени обврски од областа на безбедноста.

Тој посочил дека со финализирање на овој Патоказ подетално ќе се образложат целите и потребите на регионот за поуспешна борба против корупцијата и нелегалните финансии и ќе се олесни споделувањето на добрите практики во справувањето со овие предизвици.

Усвојувањето на Патоказот за борба против корупција и нелегални финансии, што е крајна цел на Регионалниот форум, е предвидено за 25 јуни, кога министрите и шефовите на делегации од Министерствата за правда и за внатрешни работи на земјите од Западен Балкан и формално ќе го одобрат овој документ.

Share

AnimeFreak: Major 2nd (TV) anime episode 25 online free at https://animefreak.ws anime freak one piece

Katri, Girl of the Meadows Episode 49

Website https://animeflix.nl: Watch Magical Princess Minky Momo: La Ronde in my Dream (Dub) animeflix Episode Full dubbed anime

Bikini Warriors OVA Episode 5

Tetongravity: https://www.tetongravity.com/community/profile/KissAnimemx/

Buddypress: https://buddypress.org/members/animeflixnl/profile/

Scroll to Top