Филипче: Пред 2-3 недели инфективните одделенија низ државата беа преполни

пред 5 месеци

Министерот за здравство Венко Филипче, денеска изјави дека порастот на новозаразените од Ковид-19 се должи на непочитувањето на мерките.

„Ние бевме свесни дека доаѓа критичен период – есенски месеци кога ќе имаме пациенти коишто можно е да го преоптоварат здравствениот систем. Уште тогаш предвидовме дека е потребна рестрикција, рестриктивни мерки и го најавивме тоа за почетокот на месец септември. Ова е план којшто има и дополнителни мерки кои сметаме дека засега не треба да се воведуваат, но ја следиме ситуацијата. Имаме предвид дека доаѓаат и поладни денови, кога граѓаните треба да се штитат и од настинка и од грип, кога воздухот ќе биде загаден. Сето тоа се работи кои може да го оптоварат здравствениот систем. Мора граѓаните да се свесни дека штитејќи го сопственото здравје им помагаат на здравствените работници и здравствениот систем“, истакна Филипче.

Во однос на работата за угостителските објекти, министерот рече дека во периодот кога се попуштиле рестриктивните мерки имало соработка со сите чинители во многу економски оператори, компании коишто тогаш не работеле и постепено се враќале во функција.

„Препораките за новите мерки целосно се темелат врз анализата на епидемиолошката состојба и епидемиолошките анкети од новите инфицирани лица со Ковид-19. Трансмисија на вирусот се случува најмногу помеѓу граѓаните на возраст од 20 до 40 години, а епидемиолошките анкети укажуваат дека причината е често непочитување на мерките за групирање или посетување на настани и забави“, вели министерот.

Тој објаснува дека во текот на летото се гледало да им се излезе во пресрет на оние кои се соочивале со проблеми во работата.

„Мерките беа димензионирани така да секогаш разговаравме со чинителите, затоа што секоја струка има по некоја специфика. И тие епидемиолошки принципи на медицинската наука секако дека важат за сите, меѓутоа имајќи ги редвид спецификите сакавме и нив да ги слушнеме, што е тоа што и тие сметаат дека ќе се соочуваат со проблеми за време на функционирањето. И така беше и со музичарите, јавните настани, организаторите на настани. Донесовме протоколи за работа на затворено, на отворен простор итн. Со што се соочивме, многу конкретно – во изминатиот период значајно зголемување на бројот на заразени во возрасната група на третата и четвртата декада. И од увидот во епидемиолошките прашалници во огромен процент, од настани во коишто мерките за жал не се почитувале. И тоа е нешто што сега се случува во регионот, цела Европа. Сведоци сме на голем број на случаи во Франција, Австрија, Шпанија, Велика Британија – насекаде се истите трендови“, посочи Филипче.

Министерот за здравство изјави и дека состојбата со капацитетите во болниците е стабилна и има доволен број на слободни болнички кревети.

„Имаше период пред две до три недели кога инфективните одделенија ширум државата беа навистина исполнети. И во Гостивар, Охрид, Битола, Штип, Куманово, Струмица. Немаше ниту едно слободно место. И пациентите се носеа во Скопје. И во тој период исто како и сега, инфективните одделенија во болницата „8 Септември“ и на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби не беа преполнети. Исто и сега, се намали притисокот во инфективните одделенија ширум државата. Тој притисок којшто се јави пред две недели на некој начин спласна. Добар е капацитетот, имаме слободни болнички кревети“, рече Филипче.

Share

Attack on Titan Episode 25 at website https://animeplanet.cc. See more anime planet haikyuu to the top

Akudama Drive Episode 12 at website https://animefreak.ws animefreak site

Scroll to Top