Амазонската прашума за 18 години изгуби површина колку Шпанија

пред 9 месеци

Прашумата Амазон е многу позагрозен отколку пред осум години, се наведува во извештајот на група истражувачи и невладини организации насловен „Амазон под притисок“.

Во Амазон во периодот од 2000 до 2018 година исечена е шума од површина од 513.016 километри квадратни, колкава што е површината на Шпанија.

На тој начин најголемата прашума во светот се намали за осум проценти, се наведува во извештајот на Амазонската мрежа за општествено-еколошко географски информации (РАИСГ).

– Амазон е многу позагрозена од пред осум години, се наведува во извештајот на РАИСГ, која слична студија објави и во 2012 година.

Прашумата Амазон опфаќа девет земји: Бразил, Колумбија, Перу, Боливија, Еквадор, Венецуела, Суринам, Гвајана и Француска Гвајана, со околу 47 милиони жители, вклучително и голем број домородни заедици.

Најлоша година е 2003 година кога е исечена шума од 49.240 километри квадратни. Потоа е забележан пад, а најниското ниво е во 2010 година (17.674 квадратни километри), а потоа од 2012 година повторно е зголемена сечата.

Бразил има 62 отсто од прашумата Амазон, но повеќе од 85 отсто од сечата е на негова територија. Во периодот од 2000 до 2018 година од бразилската прашума исечени се 425.051 километри квадратни.

И шумскитепожари придонесоа за намалување на површината на прашумата Амазон, а најголемото уништување е забележано во Боливија.

Share

https://4anime.biz anime sites

Website https://animekisa.in: Watch Kiki to Lala no Papa to Mama ni Aitai animekisa Episode Full animekisatv

Website https://twistmoe.net: Watch Spaceketeers twistmoe Episode 16 watch anime

AniWatch Watch english anime Online in HD for FREE

60d2a2d7b4471 site123: https://60d2a2d7b4471.site123.me/

Catchthemes: https://catchthemes.com/support-forum/users/kissanimemx/

Scroll to Top