Вакцинираните граѓани на Србија од 1 мај ќе можат да влезат во Грција без ограничувања

пред 1 месец

Меморандумот за разбирање во услови на пандемија, кој го усогласија министрите за туризам на Србија и на Грција, Татјана Матиќ и Харис Теокарис, им овозможува на вакцинираните граѓани на двете земји да влезат во другата земја. Оние што не се вакцинирани ќе мора да поминат низ „двостепена контрола“.

Овој режим ќе важи од 1 мај до 1 октомври, а меморандумот беше договорен на онлајн состанок меѓу министерката за трговија, туризам и телекомуникации, Татјана Матиќ и министерот за туризам на Грција, Харис Теокарис.

Министерката Матиќ соопшти дека е договорено Меморандумот да предвиди заемно признавање на електронските сертификати за вакцинација.

– Исто така, на границата ќе се прават и случајни брзи тестови , кажа Матиќ.

Таа, исто така, наведе дека граѓаните кои досега не биле во можност да направат заменски патувања за Грција, а кои имаат склучено договори со туристичките агенции, тоа ќе можат да го сторат до 31 декември годинава.

– Отворањето на грчката граница за нашите граѓани во текот на летната сезона ќе биде симболична слика за целосно нормализирање на нашите животи и уште една потврда за длабокото и вистинско пријателство и вонредните билатерални односи меѓу Србија и Грција, изјави Матиќ, додавајќи дека оваа година ќе можат да патуваат во Грција и српските граѓани кои не се вакцинирани против коронавирус, при што ќе мора да поминат „двостепена контрола“.

– Првиот вид на контрола што грчката страна ќе го побара е поседување веројатно на антиген тестови, значи не исклучиво на ПЦР-тестови, а вториот вид на контрола што тие ќе го спроведат на нивната граница се брзите тестови, кажа Матиќ.

Share

Naruto Episode 220 at website https://kissanimeonline.com. See more spirited away kissanime

Watch Attack on Titan Season 2 (Dub) Episode 12 (https://animefreak.ws/m/9jXL/ep-12) at AnimeFreak anime freak new site

Scroll to Top