Вархеји денеска пред ЕП за земјите од Западен Балкан

пред 4 месеци

Еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји денеска пред европратениците ќе го претстави Пакетот за проширување 2020 и Економско инвестицискиот план за Западен Балкан, соопшти Европскиот парламент.

Како и секоја година, веднаш по усвојувањето на годишниот Пакет за проширување во Европската комисија, надлежниот еврокомесар го претставува пред Надворешнополитичката комисија на ЕП, овој најважен документ за земјите во процес на пристапување.

– Покрај согледувањето на ситуацијата во земјите кандидатки и потенцијалните кандидати од Пакетот за проширување, Вархеји ќе го претстави и планот кој треба да стимулира долгорочно закрепнување, да го поттикне економскиот раст и да поддржи реформи на Западен Балкан по кризата со коронавирусот, неведува ЕП.

Пакетот вклучува Комуникација за проширување, која го трасира патот напред за земјите кои тежнеат кон членство во ЕУ, а содржи извештаи во кои Комисијата претставува детална проценка за напредокот на секој кандидат и потенцијален кандидат во исполнување на критериумите за членство.

Share

Watch DARLING in the FRANXX (Dub) Episode 20 at Crunchyroll crunchyroll free trial code

The Irregular at Magic High School: Visitor Arc (Dub) Episode 9 at AnimePlanet anime planet free

Scroll to Top