Во Австрија зголемена невработеноста, околу 300.000 луѓе со скратено работно време

пред 2 месеци

Кризата која дојде како резултат на коронавирусот продолжува силно да го погодува пазарот на труд во Австрија, пренесуваат австриските медиуми.

Според Министерството за труд, во споредба со октомври, во ноември има зголемување од 33.447 нови невработени.

Во исто време, бројот на слободни работни места опадна, во споредба со претходниот месец, за повеќе од 6.000 – на 58.243.

Исто така, голем број лица се пријавено на скратено работно време, 276.370.

За само една недела, бројот на пријавени лица за работа со скратено работно време се зголеми за околу 57.000.

Службата за вработување (АМС) апелираше до работодавачите да ги користат мерките за помош на австриската Влада и да не ги отпуштаат своите вработени.

Share

anime heaven anime bleach anime heaven anime heaven anime

hunter hunter animeflix animeflix haikyuu one punch man animeflix

anime planet jojo diamond is unbreakable anime planet jojo part 5 bakemonogatari anime planet

Scroll to Top