Македонците во Албанија го актуелизираат барањето за формирање посебни општини Голо Брдо и Гора

пред 8 месеци

Седум години од усвојувањето на Законот за новата територијална поделба на Албанија, на која тогаш се противеше македонската заедница во земјата, македонското друштво „Илинден“-Тирана и огранокот за Голо Брдо повторно го актуелизираа прашањето за формирање две нови општини Голо Брдо и Гора, населени главно со Македонци.

– И по седум години од новата организација на локалната самоуправа, областите Голо Брдо и Гора каде што живеат Македонци, останаа неразвиени, а услугите од државната администрација и локалната самоуправа отежнати. За илустрација само за еден документ се патува два и повеќе часа часа, до Булќиза каде припаѓаат поранешните општини Острени и Требиште, односно до Либражд каде територијално припаѓа поранешна општина Стеблево. Поранешните општини Шиштевац и Запот во областа Гора, пак, сега припаѓаат на општината Кукс, изјави Никола Ѓурѓај, претседател на друштвото.

Додава дека и едната и другата област се најнеразвиени и со тоа и најсиромашни, поврзани се со лоша патна инфраструктура, зашто повеќето од патиштата се уште не се асфалтирани, нема никакви можности за вработување, а и земјоделските и сточарските производи тешко ги пласираат на пазарот.

-Во континуитет бараме Владата во Тирана да предложи измени во законот со формирање на две општини – општина Голо Брдо и општина Гора, бидејќи со нивното формирање ќе се олесни животот на Македонците во овие делови на Албанија, смета Ѓурѓај.

Поранешните општини сега функционираат како административни едници,со наименуван администратор од страна на градонаалнците на општините кон кои припаѓаат а во согласност со Владата.

Пред донесувањето на законот за територијалната поделба во Албанија функционираа 385 а сега 61 општина.Единствена македонска општина со законот е општина Пустец, област Мала Преспа.

Share

KissAnime: Futakoi Alternative anime episode 13 online free at https://kissanime.mx kissanime uk

The Adventures of Kotetsu Episode 2

AnimeFreak - Watch Anime Online for Free. Subbed & Dubbed

Animepahe: Captain Tsubasa anime episode 52 online free at https://animepahe.cc animes online

Sonicsquirrel: http://sonicsquirrel.net/detail/user/animeflixnl/

Rsc gov: http://rsc.gov.vn/SitePages/faqDetail.aspx?item=961

Scroll to Top