Меѓу најважните цели на Софија е Западен Балкан да влезе во ЕУ, вели шефот на бугарската дипломатија

пред 2 недели

Европската интеграција на земјите од Западен Балкан, меѓу кои и на Северна Мекедонија, е меѓу клучните приоритети на надворешната политика на Бугарија, информира денеска шефот на бугарската дипломатија Светлан Стоев.

Претставувајќи ги надворешно-политичките приоритети на неговата земја пред дипломатскиот кор акредитиран во Софија и пред претставниците на 83 земји и меѓународни организации, Стоев рече дека поддршката на Бугарија за земјите од Западен Балкан е конзистентна и се заснова на клучни принципи за следење на критериумот за индивидуалните достигнувања на секоја земја кандидат за членство и инсистира во Преговорачката рамка за Република Северна Македонија да се земат предвид и нејзините забелешки.

Истакнувајќи го континуитетот и политиката на Бугарија во однос на европскиот пат на Република Северна Македонија, Стоев нагласи дека во последните години Софија изразила загриженост за спроведувањето на билатералниот договор од 2017 година.

Според Стоев, Бугарија и натаму ќе биде еден од најсилните поддржувачи на процесот на проширување на Унијата, што се докажа за време на бугарското претседавање со ЕУ и при заедничкото копретседавање со земјава со Берлинскиот процес во 2020 година.

Стоев нагласи дека главен приоритети на Бугарија во надворешната политика останува нејзино зачленување во Еврозоната и во Шенген зоната и пристапување на земјата кон Организацијата за економска соработка и развој.

Меѓу другите бугарски приоритети, Стоев го истакна и претседавањето на Бугарија со форматот „Три мориња“, за кој, како што рече, има многу голем меѓународен интерес.

Share

https://4anime.biz one piece 4anime. Kekkou Kamen (https://4anime.biz/m/Oo5B) Episode 2

KissAnime Watch anime online, English anime online HD. Watch ORESUKI Are you the only one who loves me? Episode 12

AniWatch Watch anime online, English anime online HD. Maquia: When the Promised Flower Blooms Episode Full

KissAnime Sandiegoreader: https://www.sandiegoreader.com/users/kissanimemx/

Scroll to Top