Реципроцитет: Русија им забрани влез на 25 функционери од Велика Британија

пред 6 дена

Русија воведе забрана за влез во земјата за 25 функционери од Велика Британија соопшти денека портпаролката на Министерството за надворешни работи, Марија Захарова. Оваа одлука е реципроцитет на сличната мерка на британската влада.

„Како одговор на непријателските активности на властите во Велика Британија и на основ на реципроцитет, руската страна донесе одлука да воведе лични санкции за 25 британски официјални лица на кои ќе им биде забранет влезот во Руската федерација. На секој непријателски чекор ќе следи неизбежен пропорционален одговор“ – стои во соопштението на Захарова.

На 6.јули, Велика Бртанија им забрани влез на 25 граѓани на Русија за кои тврди дека се вмешани во злоупотреба на човековите права.

Share
Scroll to Top