Холандија ќе ја озакони еутаназијата на деца

пред 3 месеци

Холандскиот министер за здравство Хуг де Јонге најави озаконување на еутаназијата на деца од една до 12 години, кои се во крајна фаза на неизлечива болест.

Во Холандија озаконета е еутаназијата на лица над 12 години, кои можат да дадат согласност, како и на бебиња до една година со согласност од родителите. Но, се уште не е озаконета еутаназијата на деца до 12 години, бидејќи не можат сами да донесат одлука.

– Истражувањата покажуваат дека на лекарите и на родителите на неизлечиво болните деца им неопходно да се озакони еутаназија на деца, кои многу стртадаат и во догледно време ќе починат, се наведува во писмото на Де Јонге испратено до Парламентот.

Во 2002 година Холандија и Белгија станаа први држави во кои е озаконета еутаназијата. Белгија во 2014 година прва ја легализира доброволната еутаназија на деца, а набрзо и Холаднија госледеше нејзиниот пример.

Share

anime heaven anime bleach anime heaven anime heaven anime

hunter hunter animeflix animeflix haikyuu one punch man animeflix

anime planet jojo diamond is unbreakable anime planet jojo part 5 bakemonogatari anime planet

Scroll to Top