Цвеклото е зеленчук кое во суштина би требало да биде сместено во основната исхрана кај секој кој сака да го зацврсти имунитетот и да ја поврати снагата. Сепак, останува прашањето како да ја подготвите за биде вкусно и лесно за варење, бидејќи ако ја јадете пресна, тоа може да поттикне запек.
Еве како да подготвите чорба со цвекло кое е совршено нутритивно, вкусно и здраво.
Состојки:
- 3 лажици маслиново масло
- 500 гр. морков
- 500 гр. цвекло
- 1 црвен кромид
- 1,7 л. вода
- 1 кисела јаболка (или компир, целер, пашканат)
- 1 лажичка сол
- Мелен бибер
- 3 цм. корен од ѓумбир или ½ лажички ѓумбир во прав
- Сок од половина лимон
Подготовка
На оган со маслиново масло испржете ситно исечкан лук во подлабоко тенџере. За тоа време излупете го морковот и исечкајте го на коцки, а потоа и цвеклото. Должината на готвење зависи од тоа колку е крупно исечен зеленчукот. Пржете го неколку минути морковот и цвеклото со лук со повремено мешање.
Потоа сипете топла вода и намалете ја температурата, во чорбата додадете ѝ исечкано јаболко или компир и ѓумбир доколку го користите свеж. Оставете ја да се вари околу 30 минути додека зеленчукот не се свари, а потоа тргнете ја од оган.
Изладете го малку зеленчукот пред да го ставите во блендер. Изблендирајте ја масата и вратете ја во тенџерето. Потоа зачинете со сол, бибер, лимонов сок (и ѓумбир во прав). Потоа послужете ја топла, иако и кога е ладна е одлична.