Витаминот А може да се внесе во телото на неколку начини, но најприродниот и наједноставниот начин е балансирана исхрана.
Иако за него се дискутира помалку од витамините Ц, Д или Е, витаминот А игра подеднакво важна улога во одржувањето на здравјето. Можеме да го внесеме во телото на неколку начини, но најприродниот и наједноставниот начин е балансирана исхрана. Нутриционистката Даница Премирели во интервју за порталот Eating Well ги истакна клучните придобивки од овој витамин.
Го штити видот
Витаминот А најчесто се поврзува со добар вид, особено ноќе. Неговиот недостаток може да доведе до ноќно слепило, а покрај тоа, е важен за нормалната функција на рожницата.
Антиоксидативен ефект
Каротеноидите, растителни пигменти кои можат да се претворат во витамин А во телото, дејствуваат како моќни антиоксиданси. Тие ги штитат клетките од оштетување предизвикано од оксидативен стрес – процес кој со текот на времето може да го поттикне хроничното воспаление и да ја зголеми веројатноста за развој на дијабетес тип 2, одредени видови рак и кардиоваскуларни заболувања. Истражувањата потврдуваат дека исхраната богата со каротеноиди може да го намали овој ризик.
Имунитет
Иако витамините Ц и Е често се споменуваат во контекст на имунитетот, витаминот А е подеднакво важен за правилното функционирање на одбранбениот систем. Тој е особено важен за формирање на слуз што ги „заробува“ штетните микроорганизми пред да се шират, како и за развој на епителни клетки кои ја формираат првата линија на заштита на нашите органи од патогени.
Каде да го најдете?
Овој витамин природно се наоѓа во многу прехранбени производи од растително и животинско потекло, така што повеќето луѓе можат да ги задоволат своите дневни потреби без додатоци во исхраната.
Најдобри растителни извори на витамин А се храната со интензивни бои – портокалова, жолта, црвена и темно зелена – како што се морковите, слатките компири, спанаќот, дињите и црвените пиперки, кои се богати со бета-каротен. Меѓу животинските производи, се издвојуваат јајцата, сирењето и масната риба.






