Мицкоски: Паричниците на народот се се потенки, Македонија е последна во Европа по економски раст

пред 2 години

Јас ценам дека чувството кај граѓаните е тоа кое што е меродавно. А, чувството кај граѓаните е дека инфлацијата е прилично висока, односно дека паричникот е се потенок и дека ако порано едвај крај со крај врзувале од први до први, сега, мислам дека, до кај 20 не можат граѓаните да дојдат пристојно, нормално и мораат да се откажуваат и од елементарните работи кои што се неопходни да се помине месецот, изјави претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски на денешната прес конференција.

var ai_block_div = document.getElementsByClassName (‘ai-viewports’); ai_insert_code (ai_block_div [ai_block_div.length – 1]);

Додаде дека, нормално е дека власта ќе се обидува да прикаже пониска инфлација бидејќи тие одамна заборавиле да се фатат за паричникот, некој друг го полни неговиот паричник, граѓаните ги полнат резервоарите на службените возила, некој друг го плаќа нивниот живот и животот на тие околу нив. Нормално е да се отсутни, нормално е да немаат чувство за вистинската состојба кај граѓаните.

Мицкоски искажа загриженост од два економски параметри кои влијаат врз економијата и се поголемото осиромашување на македонските граѓани, како што се балансот меѓу извозот и увозот, кој годинава изнесува на историско ниско ниво од 66%.

„Но, мене ме загрижуваат два параметри кои што овој период излегоа во јавноста. Првиот е увоз-извоз балансот, односно покриеноста на извозот и увозот. Тука ние сме веќе на стапка која што последните седум години не ни се случила, односно под 66 проценти. Ако некогаш таа покриеност беше 75, 77, 78 проценти и тоа не така одамна, сега веќе сме на 66%, што значи дека дефицитот во размената со странство се продлабочува. Тоа е уште еден параметар кој што влијае врз сиромаштијата на граѓаните, односно ги осиромашува граѓаните и затоа велат имаме ликвидност во буџетот, затоа што на зголемениот увоз, вие граѓаните плаќате повеќе данок, плаќате повеќе акциза за да можат да бидат задоволени потребите на владата, односно да можат тие, неколку мина, да уживаат на ваша сметка“, рече Мицкоски.

Вториот економски параметар, кој што предизвикува загриженост кај претседателот Мицкоски е, растот на БДП, кој што првиот квартал минатата година изнесуваше 2,4 што ја прави Македонија убедливо последна земја во регионот, при што сите останати имаа многу подобри бројки на раст на БДП како соседните Србија и Бугарија со над четири, Хрватска седум, Словенија и Унгарија по осум проценти раст на нивните економии.

„Вториот параметар кој што, исто така, ме загрижува е растот Бруто домашниот производ во првиот квартал 2021 година, со што Македонија е убедливо последна. Грција има седум, да речеме, проценти, Србија и Бугарија се повеќе од четири, Унгарија е осум, Словенија исто осум, Хрватска седум и така натаму, фантастични параметри. А, ние имаше само 2,4, убедливо сме последни и нормално, власта на СДСМ и ДУИ ќе ви рече ние ќе си седиме до 2024 година. Затоа народ им треба, народ треба да им се случи за да не останат до 2024“, истакна Мицкоски.

Сумирајќи ги сите економски параметри, Мицкоски истакна дека во Македонија тешко се живее, инфлацијата руши рекорди, а власта дефокусира со разни инсценирани случаи, токму затоа народот на де се обедини и на 18 јуни да им каже дека оваа Влада треба да си замине и да одговара за сите злодела кои што ги направиле изминатите пет години.

Share
Scroll to Top