Шахпска: Се залагаме за спас на секое работно место и поддршка на компаниите

пред 4 години

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Љупчо Јаневски.На средбата се разговараше за сите предизвици со кои се соочи туризмот и угостителството во време на пандемија со Ковид-19, поддршката од страна на Владата преку економските пакети за помош и поддршка на овие гранки кои беа први на удар на пандемијата и начините на справување, како и состојбата за нејзино времетраење.

„Туризмот и угостителството се гранките кои први го почуствуваа ударот од корона вирусот, со оглед на тоа дека веднаш беа затворени и најдиректно ја почуствуваа загубата како последица на пандемијата. Затоа и Владата силно се заложи во таа насока, помош и поддршка за овие гранки како најзагрозени преку пакети економски мерки кои значеа помош и поддршка и за компаниите , но и поддршка за работодавачите за спас на секое работно место“, истакна министерката Шахпаска.

Од страна на директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Љупчо Јаневски беше посочена поддршката на Владата во правец на актуелизација на домашниот туризам и домашните производи како одлична мерка која ги оддржа туристичките капацитети во форма изминатата летна сезона, односно недостатокот на странски туристи беше надоместен со домашните.

На средбата се разговараше и за можноста за оживување на детските одморалишта во државава односно нивно повторно враќање во кондиција за сместување и екскурзии на деца и разгледување на можните опции за поголема искористеност на националните паркови во државава преку збогатување на понудата и активностите за туристите како планинарски тури, планински велосипедизам, зип лајнери, но и важноста на промоција на еко туризмот.Министерката Шахпаска изрази подготвеност и поддршка на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во сите сегменти кои се во надлежност на Министерството.

Share
Scroll to Top