(Видео) Крајно време е Филипче да облече бел мантил, порача опозицијата

пред 8 месеци

Крајно време е министерот за здравство Венко Филипче да облече бел мантил, да се соочи со реалноста и да оди помеѓу здравствените работници и пациентите каде што му е местото, изјави Марија Андоновска, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

„Ако Венко си го заборавил белиот мантил, поради неговите прес конференции, денес ние му подаруваме еден. Не случајно мантилот е за еднократна употреба. Исти вакви мантили здравствените работници ги носат во текот на целиот ден или по неколку дена, дури и мораат да ги хефтаат, лепат кога ќе се скинат, затоа што немаат други“, рече Андоновска.

Таа праша колку време може да работи министерот со мантил за еднократна употреба, а тоа да не се само прес конференции.

„Венко треба да облече бел мантил и да ги праша матичните доктори и стоматолози со какви проблеми се соочуваат и како да им се помогне! Венко треба да облече бел мантил и да ги прошета сите болници, но не тоа да биде изглумено само за ПР, туку за да ги нотира недостатоците на системот и веднаш да пристапи кон негово реорганизирање! Девет месеци поминаа, зошто не стори ништо?! Венко да облече бел мантил и да обезбеди протоколи за лекување, како и соодветна терапија! Венко да облече бел мантил и да обезбеди без застој да се одвиваат прегледи и интервенции за сите останати заболувања кои се од витално значење за луѓето. Венко да облече бел мантил и да нема вратен пациент од болниците. Но не само обезбедување на кревет, туку и соодветна нега, навремена терапија и достоинствено лекување. Венко да облече бел мантил и да го вработи квалификуваниот медицински кадар, кој во овие моменти е неопходен. Венко да облече бел мантил и да ги слушне барањата на хронично болните, специјализантите, вработените во брза помош, семејствата кои молат за здравје и сите оние кои добронамерно му се обраќаат со предлози за надминување на оваа тешка ситуација во која што не втурна тој“, рече Андоновска.

Додадва дека е срамота е и крајно безобразно да вели дека се е под контрола, а од друга страна луѓе умираат чекајќи брза помош, молат за кислород, за терапија или за прием во болница.

Share

4Anime 4anime hunter x hunter: Watch My Hero Academia 3 (Dub) Episode 14 (https://4anime.biz/m/B6Jp/ep-14)

ANIMEFLIX animeflix plunderer: Scum's Wish (https://animeflix.nl/m/YWE2) Episode 12

Scroll to Top