(Видео) Панова: Судскиот совет да ги почитува законите, Иван Џолев не смее да биде избран за ВД на Основен Кривичен Суд

пред 3 години

ВМРО-ДПМНЕ повикува членовите на судскиот совет да го почитуваат Уставот и интересот на граѓаните на Република Македонија, а не како што велат од таму, политичките притисоци кога денес ќе одлучуваат за именување на Вршител на Должноста Претседател на Основниот кривичен суд Скопје 1.

Постојат сознанија, истакна на денешната прес-конференција пратеничката Ели Панова, дека власта во заминување врши притисок за денеска, како што рече, Советот да донесе политичка, а не одлука согласно закон, и со кршење на законот и уставот досегашниот претседател Иван Џолев да биде назначен за ВД претседател на судот, само заради исполнување на политички агенди на власта во заминување.

„ВМРО-ДПМНЕ во име на граѓаните на Република Македонија бара Членовите на судскиот совет денеска да не подлегнат под притисоците и да не донесат политичка одлука со која за в.д на Основниот кривичен суд би го избрале судијата Иван Џолев. Напротив, очекуваме членовите на судскиот совет, телото за контрола на судската власт, да ги почитува Уставот и законите и според нив, да го изберат најдобро оценуваниот судија“, истакна Панова.

Според Панова, во законот за судови е предвидено дека „во случај на разрешување или престанок на мандатот на претседателот на судот (како во овој случај), до избор на нов претседател на судот, Судскиот совет од редот на судиите во судот определува вршител на должноста претседател на судот кој во последната година е оценет со највисока позитивна оцена и во однос на останатите судии има добиено најголем број бодови“.

„Изборот на Иван Џолев за в.д. претседател ќе е директно кршење на законите и Уставот, што би го нарушило угледот на Судскиот совет и дополнително ќе ја поткопа довербата во независноста при носење на одлуките, што впрочем е и во фокусот на интересирањето на ЕУ. Веруваме дека членовите на Судскиот совет добро се запознаени за интересот и фокусот на Европската Унија и на другите стратешки партнери на Македонија, кон имплементацијата на стратегиите и методологиите донесени од Судскиот совет, пред се за Методологијата за квалитативно оценување на судиите, Методологијата за утврдување сложеност на предмети, Стратегијата за човечки ресурси, како и за Акцискиот план за борба против корупцијата“, нагласи Панова.

Од тука, како што напомена, работењето на Судскиот совет и носењето одлуки согласно Закон и Устав имаат подалекусежни влијанија од оние на како што ги нарече, кусогледите политичари во заминување.

Панова апелираше членовите на судскиот совет да ги почитуваат законите и Уставот и за в.д Претседател на суд, да го назначат најдобриот оценуван судија, оценуван токму од страна на Судскиот совет.

Share
Scroll to Top