(Видео) Трипуновски: Заев го доведе Тиквешкото езеро на праг на биолошки минимум

пред 4 години

Зоран Заев го доведува Тиквешкото езеро, кое е најголемото вештачко езеро во Република Македонија на праг на биолошки минимум, обвини Цветан Трупуновски од ВМРО-ДПМНЕ.

Според него, незаситноста на власта за профит и засиленото производството на електрична енергија во текот на летниот период од хидро електрани ги пресушило езерата ширум земјата. Вели дека моментално водата во езерото е падната за 24 метри од минималната кота на самото езерото.

„Проблемот што Заев го создаде е повеќестран. Прво езерата се пресушени и нема да може да се користат во догледен период за производство на струја, па така сега ќе купуваме поскапа струја, а загубите ќе бидат огромни. Второ голем број од акумулациите, како што е случајот и со Тиквешкото езеро се користат и за наводнување на земјоделските површини, па така се доведува во прашање и следната земјоделска сезона во Република Македонија. Трето се загрозува и рибниот фонд во самото езеро и се нарушува туристичката слика за езерото, бидејќи истото се користи и за рекреативни цели“, рече Трипуновски.

ВМРО-ДПМНЕ бара да одговорност од надлежните, бидејќи штетите се повеќекратни и огромни.

„Заради профитот на Зоран Заев сега сите езера во Македонија се пресушени. Одговорност мора да има веднаш“, заклучи Трипуновски.

Share
Scroll to Top