ИЈЗ: Зголемен бројот на починати лица од Ковид-19 во однос на минатата недела

пред 2 недели

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 29 март до 04 април 2021, тестирани биле вкупно 26.142 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на „SARS-CoV-2“, со зголемување од 5,0% во однос на минатата недела. Притоа регистрирани биле 7.933 нови позитивни случаи од 35 градови во државата со зголемување од 6,9% во однос на минатата недела, информираат од ИЈЗ.

Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје дури 44,5%, со неделна инциденца –572,2/100.000.

Највисока неделна инциденца од 583,3/100.000 е регистрирана во ПЕ Кавадарци, велат од Институтот.

Според податоците од таму, процентот на позитивност во споменатиот период се движи од 21,0 до 35,2%, или во просек 29,3%, со зголемување за 1,7% во однос на минатата недела.

Биле регистрирани заболени лица од сите возрасни групи.

Сепак, потенцираат дека најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 години со 30,2%.

Голем број на заболени се регистрирани и кај лицата во возрасните групи од 50-59 години или 17,9%, лицата на возраст од 30-39 со 17,8%, оние од 40-49 со 16,6% и на возраст од 20-29 со 11,6%. Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 со 1,2% и од 10-19 години со 4,8%.

Од ИЈЗ информираат дека по добиени 2 негативни теста за присуство на „SARS-CoV-2“ или со употреба на новиот алгоритам, со статус „оздравени“ се стекнале 4.861 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, со зголемување од 19,8% во споредба со минатата недела.

Биле пријавени и 260 смртни случаи од 27 градови, или дури 27,5% повеќе во однос на минатата недела, велат од ИЈЗ.

Во однос на возраста, 215 лицa биле над 60 години, 27 лица на возраст од 50-59 години, 13 лица од возрасната група од 40-49 години, 4 лица од 30-39 години и едно лице од 20-29 години.

Од Институтот информираат дека на 17.02.2021 во Р. С. Македонија започна вакцинацијата против Ковид-19.

Заклучно со 04.04.2021, вкупно се вакцинирани 7.009 здравствени работници со прва доза или 4.015 со „ Фајзер/Бионтек“, 2.996 со „спутник В“ и 4.413 (3.805-Фајзер/Бионтек“ и 608- „спутник В“ ) со втора доза на вакцина против Ковид-19.

ИЈЗ потсетува дека од 31.03.2021 започна вакцинација на населението за лицата над 77 години и заклучно со 04.04.2021 вакцинирани се 1.968 лица.

Деталниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со Ковид-19 за периодот од 29 март до 04 април 2021 година, како и кумулативната состојба со Ковид-19 во Република Северна Македонија се објавува на веб страницата на Институтот за јавно здравје: http://iph.mk/.

Share

ANIMEFLIX animeflix sailor moon: Watch Dr. Stone Episode 9

GoGoAnime fairy tail gogoanime: SK8 the Infinity Episode 12

Scroll to Top