МОН бара мислење од родителите, наставниците и учениците дали да се укине пролетниот распуст

МОН бара мислење од родителите, наставниците и учениците дали да се укине пролетниот распуст

пред 2 дена

МОН ќе ја консултира јавноста и наставниците за организирање на пролетен распуст во учебната 2024-2025 година.

Министерството за образование и наука информира дека во тек е изработка на календарите за организација на работата на основните училишта и на средните
училишта во учебната 2024-2025 година и за успешно заокружување на процесот, од голема важност, како што велат е мислењето на пошироката јавност, околу тоа дали е потребно организирање на пролетен распуст.

„Со оглед на различните ставови во јавноста по однос на пролетниот распуст во основното и средното образование минатата учебна година, а со цел на транспарентен начин да се одлучи дали да се организира и во учебната 2024/2025, министерството испрати прашалник до училиштата, а истиот е достапен и за целата јавност на следниот линк, со цел сите засегнати – наставници, ученици, родители/старатели да го дадат своето лично мислење“, се посочува во информацијата.

Информираат дека со организација на пролетен распуст, наставната година во учебната 2024/2025 година би завршила на 13 јуни 2025 година. Доколку пак се одлучи да нема пролетен распуст, наставната година ќе заврши на 10 јуни 2025 година.

Текстот МОН бара мислење од родителите, наставниците и учениците дали да се укине пролетниот распуст е превземен од МАКФАКС.

Share
Scroll to Top