Обвинителката Трајчева ќе поднесе жалба, незадоволна е што Ременски е ослободена

пред 2 години

Обвинителката Ивана Трајчева најави жалби за предметот „Меѓународен сојуз“. На неа, особено не и е јасно како судијката Софче Гаврилова-Ефремова ја ослободи експратеничката Фросина Ременски.

„Судот не утврдил кој се дејствијата на влијание бидејќи тоа и се ставаше на товар со обвинителниот акт. Таа го сторила делото бидјеќи самите оштетени посочија дека токму поради нејзината личност, функцијата која ја извршувала во тој момент, довело до потпишување на таквите договори. Кога ги имате овие два факти кои судот сам ги прифати, неспорно беше и кажано, навистина не знам како судот донел заклучок дека Обвинителството во текот на постапката не докажа дека надвор од разумно сомневање дека го сторила делото кое и се става на товар“, кажа Трајчева.

Трајчева кажа дека не може да се каже врз основа на што е донесена ослободителната пресуда за Ременски.

„Ја немам целата пресуда за да ги прочитам сите причини поради кои е донесена одлуката. Она што ме прашувате за присуството (на други функционери), кое неспорно беше споменато денеска од страна на судот на тие состаноци, не треба да се заборават изведените материјални докази од кои има точно дека оштетените, во случај на проблеми, при потпишувањето на овие договори, ја бараат и се консултираат со обвинетата. За мене нејасно е како судот не утврдил кои се дејствијата со кои обвинетата придонела за да се склучат предметните договори. За другите функционери немаше таков доказ“, додаде Трајчева.

Share
Scroll to Top