Почна реконструкцијата на главниот конак на Свети Пантелејмон во Горно Нерези

пред 10 месеци

Општина Карпош започна со реставраторските и конзерваторски работи на главниот конак во манастирскиот комплекс Свети Пантелејмон во Горно Нерези.

„Станува збор за обнова на столаријата и внатрешно уредување на главниот конак. Имено, се реконструира подот, тоалетите, се заменуваат прозорите, а се поставува и нов систем за противпожарна заштита и електрична инсталација. На овој начин го враќаме автентичниот изглед на главниот конак, кој со години делуваше запуштено и неуредено“, изјави градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев.

За оваа инвестиција, локалната самоуправа аплицираше и доби средства во износ од 6 милиони денари од Министерството за локална самоуправа – Биро за регионален развој.

Свети Пантелејмон датира од XII век и е еден од белезите на Карпош, но и на Градот Скопје.

Share

Website https://4anime.biz: Watch Nora, Princess, and Stray Cat 4anime Episode 12 danganronpa 4anime

Thousand Autumns Episode 16

AnimeKisa: Hidamari Sketch anime episode 12 online free at https://animekisa.in animekisa

AnimeBee: Shimanchu MiRiKa anime episode Full online free at https://animebee.to watch animes

Myvidster: https://www.myvidster.com/profile/gogoanimebe

Android libhunt: https://android.libhunt.com/u/animefreakws

Scroll to Top