УЈП склучи меморандум за соработка со Даночната Управа на Република Хрватска

пред 2 години

Директорите на Управата за јавни приходи на Република Северна Македонија и Даночната управа на Република Хрватска, Сања Лукаревска и Божидар Кутлеша, денеска во Загреб, потпишаа Меморандум за соработка. Делегација беше придружена и од амбасадорот на Р.С.М во Хрватска, Милаим Фетаху.

var ai_block_div = document.getElementsByClassName (‘ai-viewports’); ai_insert_code (ai_block_div [ai_block_div.length – 1]);

Директорката на УЈП, Лукаревска истакна дека овој Меморандум е од големо значење за нашата држава.

„Ова е прв Меморандум кој се потпишува со земја членка на Европската Унија а со кој ќе се овозможи размена на најдобри искуства и практики. Со овој документ ќе се зајакне меѓусебната соработка, ќе ги унапредиме односите не само помеѓу двете институции, туку и помеѓу двете држави. Оваа соработка ќе влијае и во намалување на бирокрастките процедури. – истакна директорката на УЈП, Лукареска.

Директорот на Даночната управа на Република Хрватска, Божидар Кутлеша појасни дека со овој Меморандум, уште повеќе се зајакнуваат односите и соработката на двете земји.

„ Од овој Меморандум бенефит ќе имаат и двете институции, но и граѓаните. Со Меморандумот се предвидува соработка во области од делокругот на работењето на двете даночни администрации, ќе се овозможи размена на искуство, трансфер на знаење, подобрување на работењето на двете даночни управи, поттикнување на доброволна усогласеност. – појасни директорот Кутлеша.

Управата за јавни приходи и во следниот период ќе продолжи со потпишување на ваков вид на Меморандуми за соработка, се со цел зголемување на соработката со даночните администрации во регионот и пошироко.

Share
Scroll to Top