Австрија ги заострува мерките – воведува „локдаун“ за невакцинираните

пред 3 години

Во Австрија од 1 ноември вработените ќе можат да доаѓаат на работа само доколку се вакцинирани, ако прележале коронавирус или со негативен ПЦР тест.

Новиот австриски канцелар Александар Шаленберг и министерот за здравство Волфганг Мукштајн по договорот со лидерите на девет австриски провинции, презентираа ново заострување на мерките за заштита од коронавирус.

„Едногласно се согласивме да воведеме две дополнителни нивоа во постоечкиот план за коронавирус (со три нивоа) мерки за заштита од пандемијата. Пандемијата сè уште не е видлива во ретровизорот, иако имаме доволно вакцини. Без никаква потреба, се најдовме во четвртиот бран на невакцинираните“, рече Шаленберг.

Австрискиот канцелар посебно нагласи дека новите мерки и ограничувања „не се однесуваат на вакцинирани и болни луѓе“, туку само на невакцинирани лица. Тој повторно апелираше до невакцинираните да се вакцинираат, бидејќи мора да бидат свесни за „големата одговорност“ што ќе ја имаат доколку не се вакцинираат.

Деталите за новите мерки ги претстави министерот за здравство Мукштајн.

Главниот параметар за премин од една фаза во друга е оптеретувањето на единиците за интензивна нега со обемот на пациентите. Австрија моментално е на 1 степен со 224 пациенти на интензивна нега.

Второто ниво ќе се воведе кога единиците за интензивна нега ќе се полнат со 300 пациенти, а третото со 400 пациенти.

Со новововеденото четврто ниво и 500 кревети за интензивна нега, што значи оптоварување за интензивната нега од 25 проценти, сегашните мерки се заоструваат. Само оние кои се вакцинирани и оние кои прележале коронавирус можат да одат во ресторани, кафулиња и други угостителски објекти, како и хотели или настани и посети на болници и домови за стари лица. Покрај вакцинираните и болните, на своето работно место можат да дојдат и тестирани со ПЦР тест.

Со петтиот степен на заштитни мерки и зафатеноста на 600 кревети на интензивна нега, односно 30 отсто од преоптовареноста на капацитетите на одделенијата за интензивна нега, стапува на сила досега најстрогиот режим за невакцинираните.

За невакцинираните се вовдедува „локдаун“ и тие ќе можат да излезат од дома, само во исклучителни ситуации – кога одат на работа, да купат нешто неопходно или ако се грижат за блиско лице.

Share
Scroll to Top