(Видео) Раздвижено во штабот на Макрон, според тековните резултати е во благо водство

пред 2 години

Актуелниот француски претседател Емануел Макрон и екстремната десничарка Марин Ле Пен ќе влезат во вториот круг од претседателските избори во Франција, покажуваат првите проценки на изборните резултати.

Околу 48,7 милиони регистрирани гласачи можеа да гласаат од 8 до 19 или 20 часот, кога гласачките места беа затворени во поголемите градови. Поради временската разлика во некои француски прекуморски територии, како што се Карибите, гласањето се одржа уште во саботата.

Макрон се надева на втор мандат, а негов најголем противник на анкетите пред изборите беше Марин Ле Пен. Левичарскиот популист Жан-Лук Меланшон, исто така, се надева дека ќе влезе во вториот круг од изборите на 24. април.

Во првиот круг учествуваа вкупно 12 кандидати.

До 17 часот излезноста беше 65 отсто, што е за 4,4 процентни поени помала од 2017 година.

Првични резултати од излезните анкети објавени во 20 часот:

Емануел Макрон: 28,1%

Марин Ле Пен: 23,3%

Жан-Лук Меланшон: 20,1%

Ерик Земур: 7,2%

Валери Пекрес: 5%

Јаник Џадот: 4,4%

Џон Ласал: 3,3%

Фабиен Русел: 2,7%

Николас Дупон-Ајњан: 2,3%

Ана Идалго: 2%

Натали Арто: 0,8%

Филип Поуту: 0,7%

Share
Scroll to Top