Здравствените агенции на ЕУ препорачаа втора бустер доза против ковид за постарите од 60-тите години

пред 1 година

Здравствените агенции на Европската Унија препорачаа втора бустер доза против Ковид-19 за сите луѓе постари од 60 години поради зголемувањето на бројот на заразени лица и хоспитализации низ Европа.

var ai_block_div = document.getElementsByClassName (‘ai-viewports’); ai_insert_code (ai_block_div [ai_block_div.length – 1]);

Иако постоечките вакцини сè уште обезбедуваат добра заштита од хоспитализации и смрт, ефективноста се намали како што вирусот еволуираше.

„ Клучно е сите постари од 60 години и сите ранливи луѓе да ја добијат својата втора бустер доза што е можно поскоро“, се вели во соопштението на еврокомесарката Стела Киријакидес.

Од април, здравствените агенции на ЕУ препорачуваа втора засилена доза само за оние над 80 години и за најранливите. Се очекува дека новата препорака ќе го олесни усвојувањето на националните одлуки за забрзување на кампањите за вакцинација, кои се забавија речиси до застој во последните месеци.

„ Во моментов гледаме зголемени стапки на пријавени случаи на Ковид-19 и зголемен тренд на приеми и зафаќање на болници и единици за интензивна нега во неколку земји главно водени од подваријантата на омикрон – БА. 5“, рече д-р. Андреа Амон.

Производителите на вакцини како што се „Модерна“ и партнерите „Фајзер“ и „Бионтек“ тестираа верзии на нивните вакцини модифицирани за да се борат со варијантата омикрон BA.1. Иако тие рекоа дека тие вакцини генерирале добар имунолошки одговор против BA.1 и неодамна циркулирачките варијанти, тие забележале помал одговор против BA.4 и BA.5.

ЕМА, која во моментов размислува за две адаптирани вакцини за варијанти, очекува првата вакцина од следната генерација да биде одобрена до септември.

Share
Scroll to Top