Зеленски до Бајден: Кажи нешто корисно

пред 2 години

Украинскиот претседател Володимир Зеленски го повика американскиот претседател Џо Бајден да каже нешто „корисно“ за неговата влада и да избегне нејасни изјави за поддршка.

Тоа го коментираше Зеленски неколку часа пред Бајден да се обрати на заедничката седница на Конгресот.

Во интервјуто попладнето, Зеленски рече дека се додека продолжуваат нападите на Москва врз украинските градови, може да се постигне мал напредок во разговорите меѓу двете нации.

„ Треба да зборувате пред се. Сите мора да престанат да се борат и да се вратат на местото каде што започна пред пет или шест дена. Мислам дека има главни работи што можете да ги направите… Ако го направите ова, а таа страна го прави ова, тоа значи дека тие се подготвени за мир. Ако не се подготвени, тоа значи дека само губите време“, рече Зеленски.

На прашањето за неговата трансформација од комичар во светски познат воен водач, Зеленски одговори:

„ Тоа е многу сериозно, не е филм… Јас не сум икона, мислам дека Украина е икона. Украина е срцето на Европа и сега мислам дека Европа ја гледа Украина како нешто посебно за овој свет“, додаде тој.

Share
Scroll to Top