Израелска аналитичарка: Абас ги откажа изборите за да им служи на интересите на Израел

пред 6 дена

Одложувањето на палестинските избори не е национален потфат туку доказ дека претседателот на Палестинската самоуправа (ПС), Махмуд Абас, е поблизок до Израел отколку до Палестинците, тврди истакната израелска аналитичарка.

Пишувајќи за израелскиот весник „Хаарец“, израелската новинарка Амира Хас посочи дека одложувањето на изборите докажува дека Абас е поблизок до интересите на Израел отколку до својот народ.

„ Парламентарните избори се лоши за Абас и за неизбраните функционери кои управуваат со Палестинската самоуправа “, напиша Хас, истакнувајќи дека Абас и неговите соработници од „Фатах“ го воздигаат лажното статус кво (безбедносна соработка со Израел) за да ги контролираат енклавите на Западниот брег.

Хас рече дека Абас ги слуша советите на неговите соработници кои им се повеќе лојални на интересите на Израел да зачуваат статус кво и да спречат какви било шокови или промени. Помошниците на Абас сугерираат дека отфрлањето на изборите од страна на Израел е супериорно во однос на ставот на нивниот народ кој сака да учествува во демократскиот процес.

Таа посочи дека статус кво постојано се менува и не им оди во прилог на палестинските интереси туку на интересите на Израел да ги контролира нивните домови и земји.

Лажното статус кво состојба му овозможува на „Фатах“ да ги контролира економските, административните и политичките енклави на Западниот брег  и им овозможува на неизбраните службеници и на Абас да ја наметнат својата контрола преку назначување лојални следбеници.

Според Хас, лојалноста кон безбедносната соработка одржува одредена стабилност во областа преведена во форма на грантови од меѓународната заедница. Оваа стабилност, објаснува таа, што се спроведува на штета на Палестинците и нивните права, е важна за многу земји кои ѝ нудат помош на ПС, како што се земјите на САД и ЕУ.

Хас истакнува дека тишината на високите претставници на „Фатах“ и на ПА, кои секогаш го величале народниот отпор, го открива нивното лицемерие, истакнувајќи ги нивните пофалби за народниот отпор. Одложувањето на изборите докажува дека раководството на „Фатах“ не е заинтересирано за отпорот на народот и, секако, не за луѓето што го прифаќаат.

Share

AnimeTV watch anime dub: The Daily Life of the Immortal King Episode 15

4Anime persona 4 the animation free: Watch The Rising of the Shield Hero (Dub) Episode 17

Scroll to Top