Милановиќ: Не може да биде „happy hour“ само за Украина, кога е „happy hour“ пијат сите

пред 6 дена

Условувањето на статус кандидатот БиХ со промена на изборниот закон е како Украина да мора да изврши мирна реинтеграција на Крим – цинизам, изјави хрватскиот претседател Зоран Милановиќ.

var ai_block_div = document.getElementsByClassName (‘ai-viewports’); ai_insert_code (ai_block_div [ai_block_div.length – 1]);

Денеска и утре во Брисел се очекува европските лидери да одлучат за доделување статус на кандидат ​​на Украина и Молдавија на состанокот на Европскиот совет.

По правило, хрватскиот политички врв смета дека таков статус треба да добие и БиХ, а во писмото до првиот човек на Европскиот совет Шарл Мишел, го повика словенечкиот претседател Борут Пахор пред една недела.

Хрватскиот претседател му се заблагодари на својот словенечки колега за чинот и рече дека тој лично не го потпишал писмото бидејќи тоа „има поголема тежина“ доколку тоа го направи некоја страна поиндиректно вклучена во ова прашање, како што е Словенија.

Милановиќ го чекаше предлогот за доделување кандидатски статус на Украина и Молдавија, „што тој ги поддржува“, единствена и неповторлива можност да се овозможи тоа и за Босна и Херцеговина.

Кога полскиот претседател Анджеј Дуда предложи кандидатски статус на Украина во март, „цела група држави од ЕУ“ се спротивставија, велејќи дека тоа е технички, а не политички процес, рече хрватскиот претседател. Ниту Киев ниту Кишињев сè уште не ги исполнуваат бараните критериуми.

„ Кога е „Happy hour“ сите пијат поевтино, тоа не може да биде „happy hour“ само за вас“, рече Милановиќ, поврзувајќи ја одлуката на Европската комисија за доделување кандидатски статус на Украина, за време на посетата на четворицата лидери од Франција, Италија, Германија и Романија на Киев минатата недела.

„ И сега имаме можност да кренеме палци на БиХ“, рече Милановиќ, прашувајќи се кој во европската политика би можел да биде против тоа и од кои причини.

„ Тие што се против треба да излезат во јавноста со тоа“ повика тој.

Share

go88 ơ mỹ go88 hack go88 bị điều tra

https://sunwin.gg/

Scroll to Top