ОН повикаа на итна акција против гладот и сиромаштијата во светот

пред 3 години

Шефот на ООН апелираше итнo да се соберат 5,5 милијарди долари за да се спречи пропаст на 34 милиони луѓе во повеќе од 30 земји, кои се на работ на масовно гладување.

Шефот на Светската програма за храна предупреди дека 270 милиони луѓе во светот годинава се соочуваат со „криза на глад“.

Антонио Гутереш, на состанокот на високо ниво на Советот за безбедност на ООН организиран од САД, рече дека повеќе од 88 милиони луѓе страдале од „акутен глад“ на крајот на 2020 година поради конфликт и нестабилност, што е за 20 проценти повеќе од претходната година, и дека „проекциите за 2021 година укажуваат на продолжување на овој застрашувачки тренд“.

Извршниот директор на Светската програма за храна Дејвид Бисли рече дека лидерите одговорија на неговото предупредување до Советот за безбедност пред една година кога светот беше на работ на пандемија КОВИД-19 и „пандемија на глад“ што може да ги турка не само тогашните 135 милиони, туку и 270 милиони луѓе, што оваа година ќе доведе до „глад од библиски размери“ во повеќе од триесет земји.

За жал, рече Бисли, „она што претставуваше загриженост во 2020 година е реалност во 2021 година“ поради новите бранови на ковид-19 и затоа што економиите сè уште не се вратија во нормала.

„ Значи, денес морам да ве предупредам дека повторно се лизгаме кон работ на бездната. Сега 270 милиони луѓе се соочуваат со криза со глад“ предупреди тој.

Во некои земји, Гутереш изјави дека „гладот ​​е веќе таму“ и „луѓето умираат од глад и страдаат од критични стапки на неухранетост“.
„ Делови од Јемен, Јужен Судан и Буркина Фасо се погодени од глад или услови слични на глад“, рече тој. „Повеќе од 150.000 луѓе таму се изложени на ризик од глад.

Десет години откако Јужен Судан прогласи независност, Гутереш изјави дека 60 проценти од населението таму е гладно, со хронично спорадично насилство, екстремни временски услови и економски последици од Ковид-19, принудувајќи повеќе од седум милиони луѓе во акутен недостиг на храна.

Цените на храната се толку високи, рече тој, што „само една чинија ориз и грав чини повеќе од 180 проценти од просечната дневна плата – што овде во Њујорк би чинело 400 американски долари за таков оброк“.

Бисли, кој во почетокот на февруари посети регион во Јужен Судан, рече дека слушнал дека „мајките таму ги хранат своите деца со кожа на мртви животни, па дури и со кал“, затоа е потребна итна акција.

Генералниот секретар ги повика членовите на Советот за безбедност „да ја искористат својата привилегирана позиција да сторат се што е во нивна моќ да стават крај на насилството, да преговараат за мир и да ги ублажат гладот ​​и страдањата“.

Шефот на Обединетите нации рече дека неговата порака до Советот за безбедност е едноставна: „ Ако не ги храниш луѓето, ги храниш конфликтите“.

Share
Scroll to Top