Руте: Загрижен сум за С. Македонија, а со тоа и Албанија, поради бугарската блокада

пред 6 дена

Марк Руте – премиерот на Холандија пред почетокот на Европскиот самит во Брисел изрази загриженост поради бугарската блокада за Северна Македонија, но и на Албанија. Тој нагласи дека се прават обиди да се надмине спорот, а според него, шансите за такво нешто се 50-60 отсто.

var ai_block_div = document.getElementsByClassName (‘ai-viewports’); ai_insert_code (ai_block_div [ai_block_div.length – 1]);

„Во врска со Западен Балкан, ситуацијата се разликува од земја до земја. Босна знае дека има работа пред да добие кандидатски статус, Косово има направено одреден напредок кон визна либерализација, но, најмногу сум загрижен околу Северна Македонија, а со тоа и Албанија, поради бугарската блокада на земјата и започнување на пристапните преговори“ порача Руте во Брисел.

Холандскиот премиер смета дека Бугарите прават напори за да се направи чекор напред, но тоа треба да биде прифатливо и за Македонците.

Share

https://go88.gg/

https://tai.sunwin.gg/

Scroll to Top