Хрватска за десет години изгубила 9,5 отсто од населението

пред 6 дена

Според првите резултати од Пописот на населението, домаќинствата и становите во 2021 година, Хрватска има 3.888.529 жители.

Според директорката на Државниот завод за статистика, Лидија Брковиќ, според претходниот Попис од 2011 година, Хрватска имала 4.284.889 жители, што покажува дека населението во таа земја во последните 10 години е намалено за 9,5 отсто, односно за повеќе од 360.000 жители.

Според неа, ова се првите резултати од листата кои се уште се предмет на промена.

Брковиќ вели дека податоците за етничката припадност се уште не се достапни бидејќи прво се обработуваат основните бројки, потоа полот и старосната структура, а на крајот само останатото.

Поради пандемијата Пописот во 2021 година беше спроведен од 13 септември до 14 ноември во две фази – самопопис и теренски попис.

Истражувањето е спроведено за прв пат без хартија, односно целосно дигитално.

„ Не е неверојатна катастрофа за Хрватска, да изгубиш 400.000 жители и да немаш никаква реакција или свест за тоа“ вели демографот Стјепан Штерц за хрватскиот Н1 и додава дека малку се зборува дека Хрватска загубила речиси 400.000 жители.

Share

ani watch me. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

AniWatch Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation

anime streaming DARLING in the FRANXX (Dub)

AniWatch Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time Episode Full

AniWatch That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2 (Dub)

AniWatch Bleach

Scroll to Top