Хрватска обележана со црвено на новата карта на Европскиот центар за превенција од болести

пред 3 години

Хрватска и речиси цела Западна Европа се означени со црвено на најновата мапа на Европскиот центар за превенција и контрола на болести.

Поголемиот дел од Скандинавија остана портокалова, а Централна Европа е претежно зелена.

Црвената боја означува области во кои двонеделната стапка на инфекција е од 75 до 200, со позитивно учество од повеќе од четири проценти, и области со стапка од 200 до 500, и темноцрвени области во кои стапката е повисока од 500.

Ситуацијата во Хрватска се менува веќе неколку недели на картата на Европскиот центар. На минатонеделната карта, источна и централна Хрватска беа во црвено, но Загреб, окрузите на брегот и северно од Хрватска останаа во портокалова боја.

Транзицијата на цела Хрватска во црвено беше очекувана бидејќи бројот на заразени лица се зголеми за 50% во последните седум дена.

Министерот за здравство на Хрватска, Вили Берош, оцени дека преминот на Хрватска во црвено е резултат на дел од невакцинирање и непочитување на епидемиолошките мерки.

Share
Scroll to Top