Шефот на оксфордскиот тим: Мали шанси дека вакцината ќе биде подготвена пред Божик

пред 4 години

Вакцината за коронавирус сè уште не е одобрена, но постојат две главни цели во доцните клинички испитувања.

Директорот на групата истражувачи во Оксфорд вели дека постојат мали шанси дека вакцината ќе биде подготвена пред Божик.

Главниот истражувач за вакцини, Ендрју Полард, изјави пред Комитетот за наука и технологија дека е оптимист дека Универзитетот во Оксфорд може да ги претстави резултатите од доцната фаза и дали тоа ќе функционира пред крајот на годината.

На прашањето дали вакцината ќе биде готова до Божик, тој рече: „Постојат мали шанси тоа да биде можно, но засега не знам“.

„Нашите тестови се само еден од многуте што се одвиваат низ целиот свет, од кои некои може да бидат завршени пред крајот на годината.

Сепак, тој рече дека временската рамка за примена на вакцини сè уште останува нејасна.

Вакцината за коронавирус сè уште не е одобрена и ќе мора да помине низ регулативи за да се потврди дали е безбедна и ефикасна пред да може да се користи во јавноста.

 

Share
Scroll to Top