Војската на САД потпиша договор со Џенерал Атомикс и Боинг според кој двете компании ќе работат заедно за да го развијат најмоќниот воен ласер во светот.

Споменатиот договор е направен од Канцеларијата за брза реакција и критична технологија на САД (RCCTO), со крајна цел да се демонстрира работата на ласерскиот систем на високо-енергетско дистрибуирано засилување и класа од 300 киловати.

Џенерал Атомикс ќе биде задолжен за развој на самиот ласер, додека Боинг ќе најде начин да го интегрира усмерувачот со зрак во тој ласер од 300 киловати.

Прототипот на потсистемот за ласерско оружје со голема моќност, компактното ласерско оружје што GA-EMS ќе го испорача според овој договор, ќе произведе смртоносна моќ поголема од се што се појавило на теренот досега, рече Скот Форни, претседател на Џенерал Атомикс.

Американската морнарица во 2014 година пушти во употреба ласерски систем со моќност од 30 киловати, а минатата година покажаа работа на систем со моќност од 150 киловати. Системот од 300 киловати, со оглед на горенаведеното, би претставувал огромен технолошки скок за кој се смета дека е неопходен за да се одржи чекор со брзорастечкиот хиперсоничен ракетен систем на Кина.

Американскиот генералштаб Џон Хајтен рече дека Кина веќе извршила стотици тестови на хиперсонични ракети.

Владините научници предупредија дека овие проектили „ги кршат законите на физиката“ и дека имаат способност да го избегнат американскиот систем за противракетна одбрана.

Развојот на ласер од 300 киловати ќе има одбрана од такви закани.

Тој систем треба да биде многу подвижен со помош на батерии и итни случаи, што треба да им даде на САД одбранбена предност во однос на непријателските хиперсонични ракети.

Извор: Zimo.hr