Новиот iOS 18 треба да биде објавен на WWDC овој јуни, и се чини дека ќе биде големо ажурирање со многу нови функции за вештачка интелигенција.

Поточно, во својот нов извештај, аналитичарот Марк Гурман пишува дека Apple го гледа iOS 18 како „едно од најголемите ажурирања на iOS во историјата на компанијата“.

„Ми кажаа дека новиот оперативен систем се смета внатрешно како едно од најголемите ажурирања на iOS – ако не и најголемите – во историјата на компанијата. Имајќи го тоа на ум, јунската конференција за програмери на Apple треба да биде прилично возбудлива“, напиша тој.

Како што пишува 9to5Mac, Bloomberg уште во ноември објави дека Apple се надева дека iOS 18 може да биде „најамбициозното“ ажурирање на компанијата досега. Во последното издание на неговиот билтен, Марк Гурман вели дека мислењето останува непроменето.

Заедно со главните нови функции за вештачка интелигенција, Гурман вели дека „има уште многу“ кои доаѓаат на iPhone со iOS 18. „Шефот за софтверско инженерство на Apple, Крег Федриџи, минатата година им кажа на вработените дека iOS – со кодно име Кристал – ќе има амбициозни промени на повеќе фронтови“, пишува Гурман.

Гурман претходно објави дека Apple планира голем број нови интеграции со вештачка интелигенција преку iOS 18:

Ажурирана верзија на Siri која е поинтелигентна и способна да ги искористи предностите на новиот систем за вештачка интелигенција што вклучува технологија на големи јазични модели.

Интеграција на вештачка интелигенција во апликацијата Messages која може да „поставува прашања и автоматски да пополнува реченици“.

Нови функции за вештачка интелигенција за Apple Music за создавање „автоматски генерирани плејлисти“.

Интегрирање на генеративна вештачка интелигенција во iWork апликациите, вклучувајќи ги Keynote и Pages.

Додавање генеративни функции за вештачка интелигенција на Xcode за да им се овозможи на програмерите „побрзо да пишуваат нови апликации“.

Во моментов нема повеќе детали за новите функции во iOS 18. Веруваме дека наскоро ќе се знае повеќе, но од ова се чини дека Apple се обидува да остане во чекор со другите брендови како Google и Samsung, кои ја прифатија вештачката интелигенција кога станува збор за паметни телефони.