Новиот малициозен софтвер за „Андроид“ кој тајно им преплаќа на корисниците за премиум услугите беше преземен од Google Play Store повеќе од 3.000.000 пати пред апликациите што го криеја конечно да бидат отстранети од продавницата.

Злонамерниот софтвер наречен „Autolycos“ го откри истражувачот Максим Инграо од компанијата Evina во најмалку осум апликации за Android, од кои две беа достапни во Google Play Store до 14 јули.

Двете апликации кои беа достапни за корисниците на Play Store до 14 јули се „Funny Camera“, која имаше повеќе од 500.000 инсталирани и „Razer Keyboard & Theme“ со повеќе од 50.000 инсталирани.

Останатите шест апликации претходно беа отстранети од продавницата на Google Play, но оние што ги инсталираа сепак ризикуваат да им се наплати скапа претплата поради активност на малициозен софтвер.

Ова се следните апликации:

Vlog Star Video Editor (com.vlog.star.video.editor) – 1 милиони преземања
Creative 3D Launcher (app.launcher.creative3d) – 1 милион преземања
Wow Beauty Camera (com.wowbeauty.camera) – 100.000 преземања
Gif Emoji Keyboard (com.gif.emoji.keyboard) – 100.000 преземања
Freeglow Camera 1.0.0 (com.glow.camera.open) – 5.000 преземања
Coco Camera v1.1 (com.toomore.cool.camera) – 1000 преземања

Инграо ги открил малициозните апликации во јуни 2021 година и во тоа време ги пријавил на Google. На компанијата и требаа шест месеци да отстрани шест апликации од Play Store, додека две останаа во продавницата дури и после тоа.

Откако помина толку време откако го извести Google за злонамерните апликации, Инграо го откри своето откритие.

Во многу случаи, злонамерните апликации бараа дозвола да читаат СМС пораки по инсталацијата на уредот, овозможувајќи им пристап до СМС пораките на жртвата.

За да ги промовираат апликациите и да привлечат нови корисници, оние кои го дистрибуирале малициозниот софтвер започнале бројни рекламни кампањи на социјалните мрежи. Само за Razer Keyboard & Theme, Инграо избројал 74 рекламни кампањи на Facebook.

Апликациите со голем број преземања имаа многу негативни критики, но оние со помалку преземања имаа добри критики благодарение на ботови.

За да се заштитат од таков малициозен софтвер, корисниците на Android треба да го следат користењето на интернетот и батеријата, да се уверат дека Play Protect е активен и да се обидат да го сведат бројот на апликации што ги инсталираат на нивните паметни телефони на минимум.