Шведската компанија ИКЕА им понуди нова практична помош на своите клиенти.

ИКЕА веќе им нуди на клиентите можност да ја разгледаат технологијата AR за да видат како би можел да изгледа новиот мебел во нивниот дом, а сега има нова апликација за вештачка интелигенција за iOS уредите, што е голем чекор напред.

Станува збор за IKEA Creative апликација, која скенира соба со LiDAR и прави целосна 3D реплика, а потоа му овозможува на корисникот да го избрише/извади постоечкиот мебел и наместо тоа да ги „испроба“ новите ИКЕА софи, кревети, маси и слично. Ова им дава на клиентите подобар увид во изгледот на мебелот во нивниот дом.

Скенирањето се врши со помош на скенерот за креативни сцени, кој користи LiDAR доколку iPhone го поседува. Работи и со модели на iPhone и iPad кои немаат LiDAR, но можно е да се добијат „дополнителни просторни детали“.

Оние кои немаат LiDAR треба да прикачат серија фотографии од собата кои автоматски се обработуваат и составуваат во интерактивна реплика на широкоаголен простор со прецизни димензии и перспектива. Потоа следи бришење/отстранување на постоечкиот мебел и позиционирање на новиот од ИКЕА. На овој начин, алтернативите може брзо да се тестираат и да се направи комплетниот дизајн на просторијата. Сите идеи може да се складираат или споделат со други. Се разбира, апликацијата ви овозможува да ги додадете саканите производи во шопинг корпата.

За оние на кои им е потребна инспирација, ИКЕА препорачува 50 нови 3Д изложбени простори кои ви овозможуваат виртуелно да прелистувате каталози и да тестирате производи во 3D опкружување, како и брзо менување, преместување, ротирање, складирање и закачување производи на ИКЕА.

Апликацијата е нов високотехнолошки потег на една шведска компанија која исто така влегува во светот на метаверзумот.