Ко-основачот на Microsoft, Бил Гејтс, вели дека развојот на вештачката интелигенција (AI) е најважниот технолошки напредок во последните децении.

На својот блог, тој ја нарече вештачката интелигенција фундаментална и ја спореди со создавањето на микропроцесорот, персоналниот компјутер, интернетот и мобилниот телефон.

„Тоа ќе го промени начинот на кој луѓето работат, учат, патуваат, добиваат здравствена заштита и комуницираат едни со други“, рече тој.

„Подобрувањата базирани на вештачка интелигенција ќе бидат особено важни за сиромашните земји, каде што се случува огромното мнозинство на смртни случаи на возраст под 5 години“, напиша тој.

Многу луѓе во тие земји никогаш не одат на лекар, а вештачката интелигенција ќе им помогне на здравствените работници да бидат попродуктивни.

Насочен пристап

Некои примери за ова што тој ги даде вклучуваат завршување на повторувачки задачи како што се барања за осигурување, документација и водење евиденција.

Но, за да се случи тоа, Гејтс повика на насочен пристап кон технологијата за вештачка интелигенција во иднина.

„Пазарните сили природно нема да произведуваат производи и услуги со вештачка интелигенција кои им помагаат на најсиромашните“, рече тој. „Поверојатно е спротивното“.

„Со финансирање и правилни политики, довербата и филантропијата можат да обезбедат дека вештачката интелигенција се користи за намалување на нееднаквоста“.

„Како што на светот му требаат најпаметните луѓе фокусирани на неговите најголеми проблеми, ние ќе треба да ја фокусираме најдобрата вештачка интелигенција на светот на нејзините најголеми проблеми“, вели Гејтс.

Еден од лидерите на оваа револуција е OpenAI, ChatGPT chatbot кој е програмиран да одговара на прашања онлајн користејќи природен, човечки јазик.

Во јануари 2023 година, тимот зад него доби инвестиција од повеќе милијарди долари од Мајкрософт – каде Гејтс сè уште служи како советник. Во трката се вклучија уште неколку компании.