Американската вселенска агенција НАСА испиша нови страници во историјата откако нејзиниот хеликоптер Ingenuity направи рекорден лет на Марс.

На 19 април 2022 година, Ingenuity стана првото вселенско летало кое успешно полета на Марс откако достигна висина од три метри, потоа лебдеше 30 секунди, а потоа слета на тлото на Марс.

Оттогаш, минијатурниот хеликоптер лета на Црвената планета, а сега постави нов рекорд. НАСА соопшти дека Ingenuity го забележал својот 25-ти и рекорден лет за време на кој прелетал 704 метри со брзина од 3,5 m/s.

Тоа беше и најдолгиот и најбрзиот лет на хеликоптер на НАСА на Марс. Ingenuity се искачи на висина од 10 метри и полета југозападно, достигнувајќи ја максималната брзина за помалку од три секунди.

Иако се работи за црно-бел кадар, сепак се гледа песокот како и релативно рамниот терен на кој може да слета без никакви проблеми. Летот траел 161,3 секунди, но снимката е забрзана околу пет пати така што трае помалку од 35 секунди.

Самото слетување не е снимено бидејќи камерата е програмирана да се деактивира секогаш кога пропелерот е на еден метар од површината за да се осигура дека на него не се крева прашина за време на полетувањето и слетувањето и на тој начин нема да му пречи на системот за навигација.

Ingenuity лета самостојно и мора да помине низ неколку канали за да комуницира со Земјата. Прво ја контактира својата база во роверот Mars Perseverance, а потоа роверот ги испраќа податоците до Mars Reconnaissance Orbiter, кој потоа ги проследува до сателитите на Deep Space Network на НАСА. Конечно, DSN ги пренесува податоците до лабораторијата за млазен погон на НАСА на Земјата.